Penang Street Art

by - October 16, 2018

Hi, 

25 & 26 September 2018 lepas saya travel ke George Town, Penang semata-mata untuk memburu Street Art . Ini merupakan travel pertama saya di Luar Negeri (bukan luar negara okeh...haha) dan dilakukan secara SOLO. Oh Yeah!





Saya nekad berjalan Kaki memburu Street Art di George Town walaupun ada Basikal/Motor/Beca yang boleh disewa (Sebab adventure - seolah olah mencari harta karun). Hasil pencarian, saya menumpai lebih 150 art , ada beberapa yang saya tidak dapat ambil gambar sebab banyak photobomb dan tengok dari jauh saja. Ada lagi yang tidak dijumpai sebab saya tidak larat (siapa suruh degil mau jalan kaki) dan kesuntukan masa.

Sepanjang pencarian saya terjumpa beberapa tourist (Korea,China, Europe & India) yang 'sesat'  dan berusaha keras mencari Street Art sebab diorang salah beli/ambil Map. So selepas ini, saya tukar bahasa tulisan jadi BI broken so that, diorang pun boleh faham/tau tips mencari Street Art di George Town, Penang

Before you 'hunt' for Street Art in George Town make sure you Find the right Map :
Street Art Map - George Town, Penang : MARKING GEORGE TOWN
You can get this Map at the EXIT DOOR of PENANG INTERNATIONAL AIRPORT for FREE!
This Map highlighted the Steel-Rod Sculptures (caricatures) but along the way you will find many other Street Art

Combination of Printed Map and Google Map / Waze will help you find the street art.
If you don't understand the Map please ask the local people

How many Street Art in George Penang? = IDK ... hahaha (more than 100 )

Here some pictures of Street Art that i found in George Town, Penang (location tagged on picture)
SHORN HAIR : First Steel-Rod caricatures that i found after drop my bag at Hotel 
(Stay at Kimberley Hotel)

You also can Search This Mural on Google Map "Mural - Ice Cream Rose" 


"Don't fall too far from yourself"

IRONSMITH Street Art, Penang







OOOOOOiiiiii ~~~



TOO NARROW Street Art, Penang


"Yang terbaik bukanlah yang datang dengan kelebihannya, namun dia yang tidak pergi kerana segala kekurangan kita.."






Jumpa Abang Long Ketua Jalanan bersama dak dak KPOP 

Kids On Bicycle Street Art, Penang
Bahagia dalam kesederhanaan. Bersyukur apa yang kita miliki










"Rinduku padamu selalu punya waktu dan tidak pernah reda..."

kucing itu cat

"Untuk kau di sana, sedarkah aku menjagamu tanpa suara yang tersenyum melihatmu bahagia di dunia maya.."


"Setiap Keinginan bila diperjuangkan pasti ada jalan~~"

Postcard




Apa kau tulak?

Tompinai ~










A L L A H

THEN & NOW Street Art, Penang


KOPI O' KAU! Street Art, Penang


THREE GENERATIONS Street Art, Penang


"Tiada Kebahagiaan tanpa melewati ujian ~~"


TING TING THONG  Street Art, Penang


Penang Road Famous Teochew Chendul

Singgah menghirup Cendol - kering kontang mencari harta karun

"One of the best feelings is when someone understands you without say anything"

Gambar ini guna selftimer 8 saat . Lekat Phone di dinding guna Tic Tac Faber-castell



Teh Tarik satu.....

"Honesty is power"


Antara cabaran memburu street art ~ terlindung oleh Kenderaan.
Kalau Lori barang parking lagi inda nampak




"No matter what people think of you, always singing your own song"


Just Coffee & Tea . No Love. No Pretending ~


"Be someone you want around~~"


Pejam matamu ; lupakan segala kesedihanmu

PROCESSION Street Art, Penang


LIMOUSINE Street Art, Penang


"Usah sedih kalau sendiri. Matahari juga sendirian, tapi tetap bersinar ~"









ESCAPE Street Art, Penang



HAJ PILGRIMAGE Street Art, Penang


Kick~





PROPERTY Street Art, Penang







"Melaut Dahulu, Menerbang Kemudian"


"Mustahil kau kulupakan, kerana kau adalah ingatan..." . Selftimer


Manuk


DUCK Street Art, Penang


ROTI  BENGGALI Street Art, Penang


UNTRAUNED RUMPUT S
treet Art, PenangGambar begini sebab depan tu kena blok Lori .. jadi sy setengah mati cari angle ambik gambar ni... sikit penyekk

GEDUNG RUMPUT Street Art, Penang



Minat rokok kau busku...

TOK TOK MEE Street Art, Penang


BULLOCK CART WHEEL Street Art, Penang


"Hidup ini harus berjalan, meski ia pahit..."

GOLD TOOTH Street Art, Penang


QUITE PLEASE Street Art, Penang


Hal terbaik selalu perlu menjalani proses.Tetap fokus agar terus progres ~



Jangan merayu pada yang tidak sudi . move on 


MAIN STREET Street
 Art, PenangArt hampir terskip sebab inda perasaan terlindung banner/iklan

WRONG TREE Street Art Penang : Located at Kedai Tuak

TEMPLE DAY Street Art Penang


MAHJONG Street Art Penang

BECA Street Art Penang


"Kadang yang merusak hidupmu bukanlah keadaan, tapi keinginan"


Sexy back of Tiger




The Indian Boatman Street Art Penang

Tumpang balik jap

NARROWEST FIVE FOOT WAY Street Art Penang

Lemas dalam hatimu ~


"Usah menunggu waktu yang sempurna, tapi ambil lah waktu yang ada untuk menjadikannya sempurna~"


" Young dumb and broke "


BUDGET HOSTEL Street Art Penang

"Tak perlu bermewah-mewah cukup syukuri apa yang kamu cukupi sebelum kehilangan~"


ROTAN Street Art Penang

"Setidaknya, jika kamu tidak bisa bersama orang yang kamu kagumi, ia berhasil menjadi alasanmu untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya "


Located at Grand Swiss Hotel






Jumpa Mr.Bean terus dia offer tumpang basikal. Gambar selftimer, lekat phone di dinding guna Tic Tac

Yes busku? Kau mau oder apa?


"Hidup ini pilihan,apapun yang membuatmu sedih, tinggalkan. 
Dan apapun yang membuatmu tersenyum dan bahagia,Pertahankan!

Gambar Selftimer 8 Saat

SPY Street Art-Penang.

Minta pau... sia lapar


JIMMY CHOO Street Art Penang


WIN WIN SITUATION Street Art, Penang



ONE LEG KICKS ALL . Terlindung bah, sy berabis ni mencari kali ke-2 lalu sini baru perasaan tertutup. huh!



LABOURER TO TRADER Street Art, Penang . Art ni terletak di atas bangunan, kali ke-2 lalu jalan ni baru tau art dia di atas. Terima Kasih Pak Cik yang menjual disini kasi tunjuk sy ni art


SAME TASTE, SAME LOOK Street Art, Penang


ROPE STYLE Street Art, Penang




Mural di depan cafe, boleh lepak minum minum. Tapi lupa nama cafe


chakkk!!!
Depan mural ni ada gerai aiskrim & pencuci mulut. Sedap aiskrim kelapa dia


CANNON HOLE Street Art, Penang


Membikin aku kui sapit gaiss~~




BORN NOVELIST Street Art, Penang




Gambar Selftimer 8 saat


Selftimer . bezanya, i skeleton hidup, u skeleton versi lukisan

COW & FISH Street Art, Penang


"Destinasi seseorang bukanlah sebuah tempat, melainkan cara baru untuk melihat sesuatu"



NO PLASTIC BAG Street Art, Penang



Jeti paling femes tempat orang ambil gambar




"Berbahagialah dengan apa yang kau miliki sekarang. Usah diratapi masa lalu yang menyakitkan~"




DOUBLE ROLE Street Art, Penang

"Menjadi luar biasa itu perlu waktu, perlu disakiti, perlu air mata, perlu dihina. Bersabarlah~"





Old Motorcycle
Street Art,Penang


Apa yang tertinggal? ia tersimpan di hatimu... cia..cia..cia...


The Real Bruce Lee Would Never Do This


I'm Fighter!

TOO SALTY Street Art, Penang


"YEOH" THE ONLY


Sekian Perkongsian gambar-gambar street art yang sempat saya snap
ada beberapa lagi gambar tapi macam terlebih cukup sudah saya share

Hopefully, art ni dapat memberi inspirasi dan cuci mata kamu. wakwkwkw

Yang travel solo , kalau malas bawa monopod; boleh bawa Tic Tac Faber-Castell untuk bergambar.
Saya kurang gemar ambik gambar selfie. Lebih suka ambik gambar yang konon konon candid pas tu ada org gambar (macam poyo). haha.

Untuk angle nampak tinggi boleh letak phone di lantai/jalan jadikan beg atau benda benda yang ada di sekeliling untuk support phone tu.

Pencarian Street Art ini bukan just for fun tetapi untuk mengenal dan melatih diri agar menjadi manusia yang lebih bersyukur, berani dan menyesuaikan diri di tempat asing.

Semoga Allah memudahkan urusan dan memberi rezeki kepada mereka yang membantu saya meunjukkan jalan sepanjang misi saya memburu Street Art di George Town, Penang.

Salam~

Kau boleh lari dari kenyataan , asalkan tahu jalan pulang
Pergilah dengan kekanakan, pulanglah dengan kedewasaan .


GAMBAR STREET ART TEMPAT LAIN



You May Also Like

0 comments