Bukit Donguan | Apin-Apin | Keningau

by - September 12, 2018


Donguan Hill / Bukit Donguan terletak di Apin-Apin, Keningau Sabah dan jalanya sehala dengan Bukit Trig dan Bukit Matanoi. Bukit Donguan terletak dipertengahan dua bukit ini. Bagi mereka yang kaki bukit/sukakan cabaran atau yang sedang mencari tempat untuk training mau naik Gunung ini sesuai untuk anda. Jarak titik permulaan hingga akhir adalah 3.4km dan dianggarkan masa yang diambil adalah 1 jam 30minit untuk habiskan 7 puncak bukit.


Sedikit fakta menarik tentang Bukit ini...Kenapa dinamakan DONGUAN? ia merupakan nama nenek moyang pemilik kepada Bukit ini. 




Bukit ini mempunyai 7 puncak dimana setiap huruf depan nama puncaknya diambil daripada pekataan DONGUAN:
1) D - Dirikohon (Tempat santai)
2) O - Okito (Boleh nampak...)
3) N - Neretuan (Terjatuh - semasa proses pembukaan bukit ini barang-barang seperti parang,tuala dan kaca mata salah seorang ahli keluarga pemilik bukit ini telah terjatuh di puncak ini)
4) G - Gaman (Panggilan utk lelaki/ Pak cik)
5) U - Ugou (Panggilan utk perempuan/ kawasan ini milik anak perempuan pemilik bukit ini)
6) A - Anak-Anak
7) N - Neilaan

Selepas Puncak Neilaan anda perlu melalui lebih kurang 1KM untuk sampai ke titik akhir Bukit Donguan ini.  


YURAN : RM3 (Malaysian - per person)

Untuk maklumat lanjut boleh rujuk FB https://www.facebook.com/DonguanHill

Mau tau pasal Bukit ni lebih lanjut?? Bah mari layan gambar dibawah


Tarikh Hiking : 19/08/2018 



Kaunter Pendaftaran Bukit Donguan di tepi jalan selepas Bukit Trig , Sebelum Bukit Matanoi



Kaunter Pendaftaran. Sila bayar yuran sebelum mendaki. Minuman dan makanan juga ada dijual di sini


Laluan ke titik permulaan pendakian Bukit Donguan. Lebih kurang 150meter untuk sampai ke titik permulaan Bukit Donguan dari Kaunter Pendaftaran
Bagi yang pertam kali sampai ke sini, jangan risau.. anda akan jumpa beberapa sign laluan . so,insyallah tidak sesat...




Jalan terus....


OK..ni Starting Point Bukit Donguan. Selamat Mendaki ~


Anda disambut dengan laluan bertangga yang diperbuat daripada bambu ~ nice.


feeling "Lost in the Amazon" . hahaha. Menarik ~
"Life is a tunnel, not a cave . Keep walking and you will find again the light you left behind" - Atticus



Terus melangkah ~


Makhluk hutan ~




Jumpa laluan tangga sebelum sampai ke Puncak Pertama Bukit Donguan


Puncak 1- D - Dirikohon


Masih steady bosku ~


Selepas Puncak Dirikohon, laluan adalah kawasan tumbuh-tumbuhan jenis Paku


Menarik tangga dia. Kalau ada model ni cantik kalau ambik gambar di sini. Sayangnya, masa ni saya hiking secara solo


Keep climbing


Laluan tangga yang agak curam but Don't worry, ada tali ~


Terpesona aku akan keindahan alam dan cahaya itu ~ Indah sungguh aturan Tuhan
" In Life, what you really want will never come easy"



The light of Sabah Tanah Airku


View ke bawah ~ nampak kaunter pendaftaran & kolam Bukit Donguan


Orang sibuk bekerja, Menikmati tugas menggesa, Sedang kita menikmati sepinya alam~


Laluan berdebu (ketika kering/panas) dan agak licin (ketika musim hujan). Bagi yang ada elergi debu tu sila bawa mask/penutup hidung


Debu ~ aku tak peduli,aku harus bernafas lagi ~
Hampir sampai ke Puncak 2 




Hampir ~ 
Yeah! Sampai di Puncak ke 2 : O - Okito
Di Puncak Okito ni ada props "I Love Donguan", Pondok tempat berteduh, dan tandas.
Siapa rasa tidak larat sudah mau teruskan pendakian, dinasihatkan patah balik untuk turun bukit.


Melukis sementara meredahkan lelah, menenagkan fikiran


Siap lukisan ~



"Be alone. Take time to understand and love who you are"


Kemudahan Tandas di Puncak Okito


Teruskan perjalanan ke Puncak ke 3


Panas~~


Puncak ke 3 tidak jauh dari Puncak Okito


Sampai di Puncak ke 3 : N - Neretuan


View laluan ke Puncak 4
" I am far from perfection, but you accepted everything "




Puncak Neretuan, View yang indah dari Puncak ke 4
"Lalu kan ku kenang betapa indahnya sempat mengagumimu dari dekat. Terima kasih atas hangatnya diammu~"


Sampai di Puncak ke 4 : G - Gaman 


Macam mau pengsan ~ sebab xsarapan sebelum hiking. Saya ingatkan ni Bukit satu ja puncak dia....


Teruskan perjalanan ke Puncak  5.
Panas~ Siapa mau hiking sini pastikan bawa topi/ apa-apa yang boleh tutup kepala. Boleh tebakar kepala bosku~


Sampai Puncak ke 5 : U -Ugou . Syukur masih hidup


Laluan ke Puncak ke 6


Sampai Puncak ke 6 : A - Anak-Anak . 
Nampak tu muka? sikit lagi macam mau kasi guling saja badan turun tu bukit 


Laluan ke Puncak 7 (terakhir) : N - Neilaan


Puncak 7 (terakhir) : N - Neilaan
TAHNIAH kepada diri sendiri! berjaya menawan 7 Puncak Bukit Donguan!


LALUAN TURUN/EXIT BUKIT DONGUAN



Adoiiiii Gaman~ Adoiii Ugou~~ sia penattt. siaa laparr
View turun Bukit


Laluan Exit dari Bukit Donguan ada beberapa signboard, so jangan risau kalau pertama kali hiking di sini


"O Allah, Change me until I am Someone You are pleased with"


"Kejar apapun yang kau inginkan, tak usah pedulikan. Ikuti saja ambisi dikenal dari segala sisi"
Oh yeah! Berjaya! Anda akan keluar dikawasan sama dengan Titik permulaan pendakian tadi.




Gambar Poyo. Gambar ini diambik oleh Pemilik Bukit Donguan,
Thank You Miss tolong ambikkan gambar saya (lupa nama dia) ....
Terima Kasih juga share story pasal Bukit Donguan ni, Kalau ada salah info just let me know ya..
Sori, hari tu saya janji mau upload cepat-cepat ni review... tapi sebab komitmen kerja, saya terpaksa delay beberapa minggu ni post

RANDOM SNAP (BEBERAPA PROPS MENARIK DI BUKIT DONGUAN)




Yang tidak pernah jumpa bunga matahari boleh datang di Bukit Donguan






Let it go~ haha


Let it be ~


Hello polis....props di Bukit Donguan ni cantik tolong tangkap. ahahaha


Mana kau mau cari motor begini? Hanya di Bukit Donguan





My Hiking 'Kit' ~

Sekian Perkongsian untuk kali ini. Semoga dapat membantu korang~

" In Life, what you really want will never come easy"
Kbaiii ~~


Boleh check Gambar-gambar Bukit lain pula (klik ja nama bukit tu):
➤ Bukit Matanoi, Apin-Apin, Keningau, Sabah
Bukit Sosodikon, Kundasang, Sabah
 Bukit Boya @ Outward Bound Sabah (OBS)

You May Also Like

0 comments