Bukit Selomitha | Keningau | Sabah

by - January 01, 2019


Bukit Selomitha terletak di Kg.Kitung, Keningau Sabah - 10KM dari Pusat Bandar Keningau (Jalan Keningau-Tenom). Bagi yang sukakan cabaran dengan persekitaran hutan yang damai, Anda patut cuba hiking di Bukit Selomitha ini. Boleh scroll blog ini untuk tahu jalan masuk, laluan, yuran dan props yang ada di Bukit Selomitha ini. Anggaran Complete Hiking :1 jam 30 minit hingga 2 jam (bergantung dengan stamina anda)



MAP
Set destination Google Map "Bukit Selomitha Trail & Recreation"

JALAN MASUK
Jalan Keningau- Tenom ; Masuk Simpang ACB Quarry . Jalan raya berbatu - Kereta kecil pun boleh masuk. Sila rujuk gambar di bawah untuk lebih terperinci.

Simpang Masuk dari jalan raya besar Keningau-Tenom. Ada signboard ACB Quarry


Jalan masuk kawasan bangunan-kolam

Jalan terus

Ikut jalan kanan selepas Jambatan kecil

Jalan terus

Selamat datang ke Kampung Kitung =)

Jalan terus ikut Jalan Tar ni...sampaiiii hujung.

OK, jalan sikit lepas tu jumpa tempat Parking Kereta
Parking sebelah kanan, lepas tu jalan kaki ke Kaunter Pendaftaran ikut jalan konkrit sampai atas

Jalan kaki lebih kurang 200Meter untuk sampai di Kaunter Pendaftaran.
Jalan ni memang curam! haha

Tarrrraaa~ sampai!

Pintu masuk yang kreatif. Saya sangat kagum dengan handwriting dia 

Kadar bayaran; masa kami hiking owner tiada di Bukit..Jadi, kami letak saja yuran dalam box tu

LALUAN NAIK BUKIT SELOMITHA
Laluan sangat mencabar, jalan best! kena naik-turun-naik hahaha
Laluan Starting Point TIDAK SAMA dengan End Point, maksudnya anda tidak melalui laluan yang sama ketika Turun Bukit. Tapi anda akan kembali ke Kaunter Pendaftaran di End Point


Starting Point dekat Tandas
Turun . Laluan sepanjang pendakian redup dan damai dikelilingi pokok-pokok yang unik



Nice tempat ni! boleh sihatkan badan dengan minda kau sekali~ haha

Turun lagi. agak curam, jangan risau tali untuk berpaut disediakan

Check point TOROBONG

Pastikan bateri phone full untuk ambil selfie. like this. ahhaha

Jangan ungkit! Jangan buka luka lama!

Lepas turun tadi...sambung naik lagi

Jumpa lagi props nasihat ni. Memang sesuai untuk yang suka membawang. ahahaha


Jalan berbatu macam tangga

Penat macam mana pun kalau selfie mesti senyum.
Mesej props tu sesuai sangat lah untuk group membawang
Nice kan? yang kaki gambar tu memang sesuai tempat ni sama kamu.
Kawasan naik berbatu, batu-batu kena cat warna-warni

Model import dari Pagalungan. ahhahaha

Cousin & Adik

Untukmu Sahabat~
Jalan terus
Lepas naik tadi, turun lagi gaisss

Bukit ni kau kena turun-naik-turun-naik

Jalan berbatu

Naik lagi
Saya suka tempat ni sebab banyak tumbuh-tumbuhan semulajadi yang unik macam dalam gambar model tidak berbayar ni. hahaha

Just nice

Lepas tu jumpa tempat rehat ni. memang best!

Jalan santai sikit...

Lepas tu turun lagi
Laluan turun ke check point Air Terjun Selomitha

Ada batu besar gaiss

Nice tempat ambil gambar. like this. ahahaha

Bersyukur lah kamu!
Gambar dekat Batu besar

Sampai di Checkpoint Air Terjun
Gambar lagi!

Cantik!

Pandang atas
Lepas checkpoint Air Terjun naik lagi gaiss....

naik

semput...

Demi masa!
Kawasan curam dan berbatu. Tali disediakan

Seolah-olah Mendaki di Gunung


naik teruss...

naikkkkkk.....

Yeah! Sampai di Checkpoint Bukit Kotupuon
Line Phone 4G gaisss... boleh buat live sini. hahaha

"So When You have made a decision, Then put your trust in Allah" (Surah Imran 159)
Lepas tu turun untuk ke checkpoint LOKOS




Sampai checkpoint LOKOS>

segar dan sejuk


Lepas checkpoint LOKOS naik lagi
untuk sampai di Puncak Silomitha dan Rumah Hobbit

Laluan bertangga


Sampai di Puncak Silomitha
Ada Props "BUKIT SELOMITHA" dan RUMAH HOBBIT


BUKIT SELOMITHA yo!

RUMAH HOBBIT yang comel

chaakkk!!

Santai di posisi bosku~


Lepas tu turun untuk kembali ke Kaunter Pendaftaran/End Point
Laluan turun curam. Berpaut pada tali

Nice~

turunnnnn

turun lagi.....

sikit lagi mau sampai

Yeah berjaya!

Langkau/Sulap~

Duduk poyo seperti Maharaja berlatarbelakang akar unik

main ayunan dulu bosku~



Highly recommended lah bukit ni!

Gambar kenangan pertama kali hiking di Bukit Selomitha ni


Sebenarnya kami tersesat cari jalan masuk & starting point ke sini. Mujur owner Bukit ni cepat reply mesej melalui Facebook. Terima Kasih!

Menurut ownernya Bukit Selomitha masih dalam penambahbaikkan. Saya pasti lepas ni banyak lagi props menarik yang bakal menanti. Kamu boleh LIKE Page "Bukit Selomitha Trail & Recreation" untuk sebarang update atau pertanyaan.

Semoga entry ini bermanfaat dan membantu anda.

"And Even if only Allah knows of the good in your heart,
remember that is all you need,
and all you will ever need"

You May Also Like

0 comments