Bukit Balibata Beaufort

by - April 01, 2019

Bukit Balibata, Beaufort merupakan trail hiking yang baru dibuka pada Mac 2019 . Terletak 3.7KM dari Pekan Beaufort, anda akan lalu SESB Beaufort, kemudian masuk simpang "JALAN BALIBATA". Sila ikuti entry blog ini untuk mengetahui lebih lanjut trail Bukit Balibata ini


YURAN : PERCUMA
Anggaran masa sampai ke Puncak : 20-40minit 

Trail kawasan kebun, bawa Air yang cukup, penutup kepala/topi sebab panas

LOKASI
Lokasi boleh search Google Maps "Bukit Balibata,Beaufort"
atau boleh klil link Map ->  https://goo.gl/maps/WYJ51nu8J6U2
Jalan menuju ke Bukit Balibata perlu lalu Beaufort Square dan SESB Beaufort



Ini jalan masuk simpang ke Bukit Balibata. Lepas masuk simpang ni kena perlahankan kenderaan


Alert dengan signboard Jalan Masuk ke starting point sebab kecil saja signnboard tu. Jalan masuk kawasan Kebun Kelapa sawit dan ada beberapa rumah




Tidak jauh dari Jalan masuk tadi jumpalah starting point Bukit Balibata


Nice~


Trail dimulakan dengan mini jambatan yang comel


Sepanjang jalan kamu akan jumpa petunjuk jalan yang comel begini supaya kau tak sesat
Jalan santai dan redup pada mulanya....


Kemudian, bermula lah jalan yang agak tinggi dan panas....


Pokok getah ni masih kecil, jadi kurang tempat untuk berteduh dari panas


So, kalau mau hiking disini bawa la topi dan air yang cukup...
Nampak steady ja kan? sebenarnya diorang kepanasan..hahahaha


Jalan terus..


Asal jumpa saja tempat redup kami berhenti rehat. Panas! 


Ketika ini jam menunjukkan 9.39AM (hentam ja hiking masa masa begini)


Rehat lagi




Pemandangan dari Bukit Balibata


Pemandangan dari Bukit Balibata
Asal sejuk,rehat


Almost there...


Sampai~~


Terbakar~
Puncak Bukit Balibata, redup atas ni , boleh chillax santai


"Podium"


Santai diposisi~~
"Ajar pada hati, untuk kuat apabila diuji.
Ajar pada hati, untuk rendah diri apabila dipuji.
Ajar pada hati, untuk sentiasa istighfar selalu pada ilahi"


Teman hiking di Bukit Balibata
Lepas penat hilang, kami pun turunlah ikut laluan yang sama masa naik tadi

Penat Apa busku~~
Terima kasih kawan-kawan bagi saya 'tumpang' hiking

Arbaya AZ,
Bukit Balibata
24/3/2019


Boleh check Gambar-gambar Gunung/Bukit lain pula (klik nama Gunung/Bukit dalam list dibawah ini):
 Mara Kara Hill, Tamparuli
 Gunung Wakid, Tambunan
➤ Bukit Tuah, Kota Kinabalu
➤ Bukit Balibata, Beaufort
➤ Monggiland Waterfall, Tamparuli
 Aura Montoria, Kota Belud
➤ Mount Trus Madi - Via Sinua
➤ Mount/Gunung Kinabalu
➤ Maragang Hill, Kundasang
➤ Bukit Selomitha, Keningau
➤ Bukit Bongol, Kota Belud
➤ Nulu Kebayau, Telipok, Kota Kinabalu
➤ Bukit Donguan, Apin-Apin, Keningau
➤ Bukit Matanoi, Apin-Apin, Keningau
➤ Bukit Sosodikon, Kundasang, Sabah
➤ Bukit Boya @ Outward Bound Sabah (OBS)
➤ Bukit Botak @Gundul , Sepanggar
➤ Bukit Nuluh Lapai, Kg Lapasan, Telipok
➤ Bukit Trig, Apin-Apin, Keningau
➤ Bukit Kapur, Kg.Rongolis Topokon, Tuaran
➤ Bukit Padang, Kota Kinabalu
➤ Bukit Kopungit, Kepayan
➤ Bukit Merah, Karambunai



You May Also Like

0 comments